blog

Το έθιμο του Halloween!

Η λέξη «Halloween» είναι συντομογραφία του «All Hallows Even» και σημαίνει “Η Παραμονή της Γιορτής των Αγίων Πάντων”. Γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις παραδόσεις, την ημέρα αυτή, μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων, ενώ η μαγεία, και γενικότερα οτιδήποτε υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ. Την ημέρα του Halloween, τα παιδιά φορούν τρομακτικές στολές, κρατούν φαναράκια και γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι, ζητώντας κεράσματα. Όταν ανοίξει η πόρτα, φωνάζουν “Trick or Treat?” δηλαδή “Φάρσα η Κέρασμα”; Τότε οι νοικοκύρηδες των σπιτιών – όσοι δεν επιλέξουν φάρσα δηλαδή  – προσφέρουν ζαχαρωτά, σοκολάτες και άλλα γλυκίσματα, για την ανάπαυση των ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή.

Η γιορτή του Halloween έχει τις ρίζες του στη γιορτή Samhain, κατά την οποία οι Κέλτες, στην Ιρλανδία και τη Βρετανία, γιόρταζαν το τέλος της συγκομιδής και την έναρξη του χειμώνα. Ταυτόχρονα, θεωρούσαν την αλλαγή της εποχής, μια γέφυρα ανάμεσα στον “επάνω” και τον “κάτω” κόσμο. Σήμα κατατεθέν του Halloween είναι τα φαναράκια από σκαλισμένες κολοκύθες, τα οποία λέγονται «jack-o’-lanterns» και χρησιμοποιούνται για να διώχνουν, μακριά τα κακά πνεύματα. Το έθιμο της κολοκύθας έχει τις ρίζες του σε έναν παλιό ιρλανδικό μύθο, αυτόν του Κατεργάρη και Τσιγγούνη Τζακ (Stingy Jack).How to grow pumpkins for Halloween | lovethegarden

Τα χρώματα που κυριαρχούν κατά το Halloween είναι το πορτοκαλί και το μαύρο. Το πορτοκαλί συμβολίζει τη φθινοπωρινή σοδειά και το μαύρο τον θάνατο. Το παραδοσιακό φαγητό του Halloween είναι το ιρλανδικό Barmbrack δηλαδή ένα κέικ φρούτων. Μέσα στο κέικ αυτό κρύβεται ένα “δωράκι”, συνήθως ένα δαχτυλίδι ή ένα νόμισμα, το οποίο “προβλέπει” το μέλλον όποιου το βρει.

Λίγες ημέρες πριν το Halloween και ειδικότερα τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, εκτός από τα παιδιά, γιορτάζουν και οι μεγάλοι, με πάρτυ και εξόδους. Τα σπίτια στολίζονται με κολοκύθες, φαναράκια, με ιπτάμενες μάγισσες και άλλα αντικείμενα που δημιουργούν το κατάλληλο spooky κλίμα, ενώ τα  δωράκια προς τα αγαπημένα μας πρόσωπα έχουν την τιμητική τους.


Πάμε να δούμε και μία νόστιμη συνταγή για κέικ κολοκύθας!!!

Υλικά

Εκτέλεση

Ξύνουμε την κίτρινη κολοκύθα στον τρίφτη και αφού τη στύψουμε δύο τρεις φορές με το χέρι μας για να βγάλει τα υγρά της, την αφήνουμε να στραγγίσει σε σουρωτήρι για λίγη ώρα.

Τη βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το σουσάμι, και ανακατεύουμε με το χέρι.

Λαδώνουμε μια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση, πασπαλίζουμε τον πάτο με το σουσάμι, ρίχνουμε το μείγμα και το στρώνουμε.

Ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο  φούρνο στους 180°C στον αέρα.

 

Καλή επιτυχία!