blog

Παιδιά και κατοικίδια: Ποια τα οφέλη που προσφέρουν στα παιδιά

Στις μέρες μας, οι περισσότερες οικογένειες συμπεριλαμβάνουν μέσα σε αυτήν ένα ή και περισσότερα κατοικίδια. Το πιο όμορφο είναι όταν τα παιδιά μεγαλώνουν μέσα σε μια οικογένεια όπου υπάρχει κάποιο κατοικίδιο. Αυτό, έχει αρκετά οφέλη προς τα παιδιά. Συγκεκριμένα, τα παιδιά μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα, να νοιάζονται αλλά και να μοιράζονται διάφορα συναισθήματα και στιγμές με το αγαπημένο τους ζωάκι. Είναι σημαντικό, τα παιδιά αλλά και οι γονείς να υπολογίζουν το ζωάκι ως ισότιμο μέλος αυτής της οικογένειας, τον οποίο θέλει υπευθυνότητα και φροντίδα.

Free photo happy family in an autumn park brother and sister sitting on a tree trunk and petting their dog

Αφού λοιπόν αποφασίσουμε με υπευθυνότητα ότι θέλουμε να υιοθετήσουμε ένα ζωάκι, το οποίο θα μας χαρίσει την συντροφιά και την αγάπη του τότε θα δώσει και στα παιδιά κάποια σημαντικά οφέλη.

  • Υπευθυνότητα -Τα παιδιά αποκτούν υπευθυνότητα και ευαισθησία για τους άλλους από μικρή ηλικία. Τα ζώα χρειάζονται συνεχή φροντίδα και τα παιδιά έτσι, γίνονται πιο συμπονετικά. Επιπλέον, αφού μπορούν να φροντίζουν τα κατοικίδιά τους, μπορούν να προσέχουν καλύτερα τον εαυτό τους.
  • Αυτοπεποίθηση– Όταν τα παιδιά καταφέρνουν να μεγαλώνουν σωστά τα κατοικίδιά τους, νιώθουν καλύτερα και περήφανα για τον εαυτό τους.
  • Λιγότερο επιρρεπείς σε άσθμα και αλλεργίες– Σύμφωνα με έρευνες έχει αποδειχθεί πως τα παιδιά που μεγαλώνουν με ζωάκια, είναι λιγότερο επιρρεπή σε αλλεργίες και άσθμα. Αναπτύσσουν έτσι  πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Άσκηση και παιχνίδι–  Τα παιδιά μαθαίνουν να μένουν πιο υγιή και να παραμένουν πιο fit στην ζωή τους όταν ασκούνται καθημερινά με τα κατοικίδιά τους.
  • Ηρεμία– Τα ζώα τείνουν να δίνουν μια αίσθηση ηρεμίας στα παιδιά. Μερικά παιδιά νιώθουν πιο ήρεμα με τα ζωάκια παρά με τους ανθρώπους. Όπως και οι ενήλικοι, τα παιδιά στρέφονται στα κατοικίδιά τους όταν αισθάνονται θυμωμένα, λυπημένα ή αναστατωμένα.
  • Ανακούφιση από το άγχος– Το να έχει κάποιος σκύλο, μπορεί να είναι θεραπευτικό για όλη την οικογένεια. Το παιδί νιώθει μια αίσθηση ασφάλειας. Επίσης, οι σκύλοι, είναι καλοί ακροατές, δεν δίνουν συμβουλές σε ακατάλληλες στιγμές όπως οι άνθρωποι και γενικά εκπέμπουν μια ενέργεια που χαλαρώνει το παιδί και το βοηθάει να έχει λιγότερο άγχος.
  • Βελτίωση στο διάβασμα– Πολλά παιδιά αισθάνονται καλύτερα όταν διαβάζουν δυνατά στα ζωάκια τους παρά στους ανθρώπους που θα τους κρίνουν.
  • Συνέπειες-Το να φροντίζουν τα παιδιά ζωάκια, δημιουργεί το μάθημα της συνέπειας. Όταν τα ζωάκια δε φροντίζονται κατάλληλα, θα υπάρξουν συνέπειες και τα παιδιά το κατανοούν εύκολα αυτό.
  • Δέσμευση-Τα κατοικίδια δεν είναι άψυχα αντικείμενα και τα παιδιά δένονται μαζί τους, είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους. . Πρέπει να τα φροντίζουν καθημερινά. Αυτό είναι δέσμευση.
  • Πειθαρχία-Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά αποκτούν καταπληκτική πειθαρχία. Μαθαίνουν πώς να εκπαιδεύουν, για παράδειγμα, έναν σκύλο και αυτό τους προσφέρει πειθαρχία.

Free photo portrait of a small girl holding ball standing near beagle dog in forest