blog

Το έθιμο της περπατόπιτας!

 

Από τη στιγμή που θα έρθει ένα μικράκι στον κόσμο, οι χαρές που θα φέρει μαζί του είναι πολλές! Με κάθε του νέο μικρό ή μεγαλύτερο επίτευγμα, γονείς, συγγενείς και φίλοι το γιορτάζουν με μπόλικη υπερηφάνεια! Κάπως έτσι πρέπει να δημιουργήθηκε και το έθιμο της περπατόπιτας, μιας πίτας που φτιάχνεται αποκλειστικά για τα πρώτα βήματα του παιδιού.

Το έθιμο συναντάται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ιδιαίτερα της Βόρειας, όπου το γιορτάζουν δεόντως όταν ένα μικράκι κάνει τα πρώτα του βήματα με το ψήσιμο μιας ιδιαίτερης, πλούσιας πίτας. Το έθιμο λέει ότι πρέπει να φτιαχτούν 4 περπατόπιτες: μία για το σπίτι, μία για την κάθε γιαγιά (που θα ασημώσει τα ποδαράκια του μωρού) και μία για τη νονά, η οποία αγοράζει και τα πρώτα παπούτσια του παιδιού!

*Για όσες μανούλες, έχουν μικράκια που δεν έχουν κάνει ακόμα τα πρώτα τους βηματάκια, εδώ θα βρείτε τα πιο όμορφα παπουτσάκια αγκαλιάς.

Η μητέρα καλεί στο σπίτι συγγενείς και φίλους. Οι γονείς κρατώντας το χέρι του παιδιού, σταυρώνουν πρώτα την πίτα τρεις φορές κι έπειτα την κόβουν. Αφού κόψουν την πίτα σε κομμάτια, θα πρέπει να τα βάλουν σε έναν δίσκο και ο καθένας από τους καλεσμένους, για να πάρει το κομμάτι του, θα πρέπει να τρέξει μέσα στο σπίτι, για να τρέχει και το παιδί! Στην συνέχεια θα πρέπει να δώσουν κέρματα στο παιδί κάνοντας την ίδια ευχή, για σιδερένια ποδαράκια και καλά τρεξίματα!

Τέλος,  η περπατόπιτα συνοδεύεται και από προγνωστικά για την επαγγελματική πορεία του παιδιού, καθώς ο κάθε καλεσμένος φέρνει μαζί του ένα αντικείμενο που αντιστοιχεί σε κάποιο επάγγελμα. Αφού κοπεί η πίτα, το παιδί αφήνεται να επιλέξει ένα από τα δώρα για να δει η παρέα ποιο επάγγελμα θα ακολουθήσει μεγαλώνοντας!


Συνταγή για περπατόπιτα

Υλικά:

4 φλιτζάνια αλεύρι

1 κ.γ. αλάτι

1 μπέικιν πάουντερ

1 φλιτζάνι βούτυρο ή μαργαρίνη

1½ φλιτζάνι ζάχαρη

2 αυγά

2 φλιτζάνια σταφίδες ξανθές

1½  ποτήρι γάλα

1 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα σε μικρά κομμάτια

½ κ.γ. κανέλα

½ κ.γ. γαρύφαλλο

Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού

 Εκτέλεση:
Χτυπήστε τη ζάχαρη με το βούτυρο κι όταν αφρατέψουν προσθέστε τα αυγά, ένα ένα συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίξτε το ξύσμα πορτοκαλιού, τα καρύδια και τις σταφίδες.
Ανακατέψτε μέσα στο αλεύρι το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και ρίξτε τα στο μείγμα, διαδοχικά κι εναλλάξ με το γάλα. Βουτυρώστε ένα ταψάκι και ρίξτε μέσα το μείγμα.
Ψήστε στους 180 βαθμούς για 45′ στις αντιστάσεις και στη μεσαία σχάρα του φούρνου. Ελέγξτε αν έχει ψηθεί με μια οδοντογλυφίδα.

 

Καλή επιτυχία και καλά τρεξίματα!!!