blog

Υγιεινές διατροφικές συνήθειες για κολατσιό στο σχολείο και όχι μόνο !

Ένα ερώτημα που πολλοί θα το έχουμε κάνει είναι τι πρέπει να βάλουμε για κολατσιό στο σχολικό σακίδιο των παιδιών μας. Φυσικά, τα ράφια των σούπερ μάρκετ προσφέρουν μια ευρεία γκάμα προϊόντων διαφόρων ειδών, ελκυστικών και ήδη έτοιμων, αλλά πόσο υγιεινά και θρεπτικά είναι; Και πάνω απ’όλα, προσφέρουν όση ενέργεια χρειάζονται τα παιδιά μας για να αντιμετωπίσουν τις σχολικές τους ανάγκες;

Πριν δώσουμε μερικές συμβουλές για υγιεινά σνακ και ποτά για τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο, ας δούμε ένα τέχνασμα: σερβίρετε τα παιδιά σας σνακ σε διασκεδαστικά πιάτα/σκεύη, με ποτήρια και καλαμάκια χρωματιστά ή οργανώστε μια “γιορτούλα δοκιμασίας γεύσεων» στην οποία μπορούν να ψηφίσουν για το αγαπημένο τους. Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τις προτιμήσεις τους και να τα κατευθύνετε προς τον σωστό τρόπο διατροφής.

Δείτε όλη τη συλλογή σε αξεσουάρ φαγητού  για το σχολείο, το σπίτι και την εκδρομή!

 

Επίσης είναι αλήθεια ότι η ποικιλία είναι πολύ σημαντική διότι η μονοτονία των τροφίμων είναι αρκετά διαδεδομένη μεταξύ των διατροφικών συνηθειών των οικογενειών. Υπάρχουν πολλά υγιεινά σνακ, πρακτικά και χορταστικά που μπορούν να ληφθούν στο σχολείο χωρίς πρόβλημα, αλλά επειδή μπορεί να μην είναι συνηθισμένα συχνά δεν μας έρχονται καν στο μυαλό. Απλά δείτε το με μια άλλη προοπτική και ανοίγονται πολλές δυνατότητες!

Φρούτα και λαχανικά

Τα πιο πολλά παιδικά σνακ θα πρέπει να αποτελούνται από φρούτα και λαχανικά, δεδομένου ότι πολλά παιδιά δεν τρώνε αρκετά από αυτά. Αυτές οι τροφές μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου ή αρτηριακής υπέρτασης. Επίσης περιέχουν θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Τέλος, είναι πολύ φθηνότερα απ’ ότι άλλα λιγότερο υγιεινά σνακ.

Τα φρούτα είναι από τη φύση τους γλυκά και έτσι αρέσουν στους μικρούς μας φίλους. Για να καταλάβετε τι προτιμούν τα παιδιά σας, μπορείτε να δοκιμάσετε αποξηραμένα φρούτα ή φρουτοσαλάτες με τα αγαπημένα τους φρούτα που μπορούν να επιλέξουν από μόνα τους (συνήθως αρέσουν επειδή είναι πολύχρωμες και περιέχουν διαφορετικές γεύσεις).

Δημητριακά

Παρά το γεγονός ότι πολλά παιδιά τρώνε προϊόντα με βάση τα δημητριακά, αυτά είναι ραφιναρισμένα τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά, όπως τα μπισκότα, τα κέικ κλπ. Θα ήταν καλύτερο αυτά να μειωθούν και να φυλάσσονται για ειδικές περιπτώσεις, αυξάνοντας αντίθετα τα μη επεξεργασμένα δημητριακά ολικής αλέσεως. Στο σούπερ μάρκετ, αφιερώστε λίγα λεπτά εξετάζοντας τα συστατικά στις συσκευασίες και ψάξτε για τις λέξεις «χωρίς πρόσθετα σάκχαρα» και «χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά».

Γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν πηγή ασβεστίου, το οποίο βοηθά στην ανάπτυξη γερών οστών. Το πρόβλημα είναι ότι το λίπος που περιέχεται σε αυτά, αποτελεί ένα πρόβλημα για τις αρτηρίες. Θα ήταν καλύτερο για την καρδιά και τα οστά να είναι χωρίς ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, λιγοστά σάκχαρα και άφθονα σε ασβέστιο. Ιδιαίτερα το τυρί, προσπαθήστε να το συνοδεύσετε με φρούτα, λαχανικά ή δημητριακά.

Ξηροί καρποί

Καρύδια, αμύγδαλα και φιστίκια είναι πολύ θρεπτικά, αλλά έχουν επίσης πολύ υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Χρειάζεται μόνο μια χούφτα και τα καλύτερα είναι αυτά χωρίς αλάτι. Επίσης μπορείτε να τους ετοιμάσετε ένα μείγμα από δημητριακά, ηλιόσπορους και αποξηραμένα φρούτα (τα οποία είναι γλυκά) ανακατεμένα με φυσικό γιαούρτι, μια πραγματική απόλαυση!

Προσοχή: ο αριθμός των παιδιών που είναι αλλεργικοί στους ξηρούς καρπούς αυξάνεται, έτσι λοιπόν αν το παιδί σας μοιράζεται το σνακ με τους φίλους του ελέγξτε ότι μπορούν κι εκείνοι να δοκιμάσουν!

Ποτά

Το νερό είναι σίγουρα το καλύτερο ποτό μαζί με τα σνακ, δεδομένου ότι ικανοποιεί τη δίψα, δεν περιέχει ζάχαρη ή θερμίδες και είναι οικονομικό.

Αποφύγετε τα ανθρακούχα αναψυκτικά, γεμάτα ζάχαρη, θερμίδες και καφεΐνη: εκείνοι που τα προτιμούν γίνονται συνήθως υπέρβαροι, αποκτούν τερηδόνα και άλλα οδοντικά προβλήματα.

Καλύτερα επιλέξτε γάλα, πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνη D ή 100% χυμό φρούτων χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή χρωστικές ουσίες. Οι χυμοί παρέχουν ανόργανα άλατα και βιταμίνες: οι καλύτεροι είναι πορτοκαλιού, γκρέιπφρουτ και ανανά.

.. Εν κατακλείδι, με λίγη φαντασία και μεγαλύτερη προσοχή σε ότι αγοράζετε για τα παιδιά σας είναι εύκολο να δημιουργήσετε ένα καλό κολατσιό, θρεπτικό και πάνω από όλα υγιεινό!